Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:
http://yannisritsos.gr/

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ψηφιακό αρχείο "Γιάννης Ρίτσος": Ψηφιακή παρακαταθήκη για το έτος Ρίτσου

Το ψηφιακό αρχείο "Γιάννης Ρίτσος" δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του "Έτους Ρίτσου 2009" όπως ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Περιλαμβάνει στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών, συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν τον βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1990 – 2009), ποικίλο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα).

Όπως αναφέρεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ "είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται για κάποιον συγγραφέα ένα τόσο πλήρες αρχείο, προϊόν μακρόχρονης μελέτης και έρευνας τόσο της επιμελήτριας του ιστότοπου (της φιλολόγου Αγγέλας Γιώτη) όσο και όλης της ομάδας των μελετητών και ερευνητών της οργανωτικής επιτροπής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού του Έτους Ρίτσου 2009".
Έργο του Γιάννη Ρίτσου, Σάμος, 1971

Διαβάστε επίσης το επετειακό λεύκωμα με χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Ρίτσου, εργογραφία, βιβλιογραφία, άρθρα, μελέτες, κριτικές, μαρτυρίες, ανθολόγιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (επιμέλεια: Χρύσα Προκοπάκη / Γιώργης Γιατρομανωλάκης / Νινέττα Μακρυνικόλα, με τη συνεργασία της Αγγελικής Κώττη στη συγγραφή του χρονολογίου).

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Η ανάρτησή σου, Κατερίνα, αποδεικνύει ότι τα αμπελοχώραφα της λογοτεχνίας είναι ξέφραγα και, ευτυχώς, δεν ανήκουν σε κανένα. Από εδώ μαθαίνω για τον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ και σ' ευχαριστώ γι' αυτό.
Να τι μπορεί να συνεχίσει, ως έργο, το Υπουργείο Παιδείας, π.χ. Την κατάρτιση ψηφιακών αρχείων και άλλων ποιητών, συγκεντρώνοντας υλικό προς εκπαιδευτική και όχι μόνο χρήση.

Κι εσύ, ακαταπόνητη, με πραγματικό ενδιαφέρον κι αγάπη, το έτος του Ρίτσου πέρασε, όμως θαυμαστά συνεχίζεις, αποδεικνύοντας πως η αγάπη για τη λογοτεχνία δεν είναι θέμα επετείων.
Πολλά φιλιά.

Τα χνάρια είπε...

Διονύση μου, έγραψα ένα πολύ μεγάλο σχόλιο και χάθηκε!
Δεν το πιστεύω!

Τώρα θα είμαι σύντομη.
Τα "Εύγε" της ανάρτησης ανήκουν στην Λίτσα Στάμου η οποία είναι και αυτή συντάκτρια αυτού του μπλογκ, κι απορώ πώς δεν είσαι κι εσύ!
Έκανα τέτοια γκάφα ή δεν βρήκα τότε προσωπικό μέιλ σου, δεν ξέρω!
Έτσι που τα έχω μπλέξει όλα! Και να ήταν μόνο εδώ! Να δεις στην ζωή μου, τι γίνεται!

Ευχαριστώ, λοιπόν κι εγώ μαζί σου την Λίτσα Στάμου, μπράβο στο ΕΚΕΒΙ και συμφωνώ απόλυτα πως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει ελεύθερη "τροφή" στον αέρα του ίντερνετ, για πολλούς Έλληνες ποιητές και συγγραφείς, για να μην πω, σε όλους!

Επειδή είναι αργά, κι επειδή χαθήκαμε, σου δίνω στίγμα εδώ

http://tokafeneiontoukyklaminou.blogspot.com/2010/06/blog-post_3556.html

ότι κι εγώ την λογοτεχνία και ιδιαίτερα τον Ρίτσο, Καββαδία κ.λ.π. τους γιορτάζω κάθε μέρα.
Κάνω πάσα την ανάρτηση στα χνάρια, για να ενημερωθούν και οι νέοι μου φίλοι και τα ξαναλέμε, λόγω του ακατάλληλου της ώρας και της κούρασής μου.

Πολλά φιλιά κι από μένα και χάρηκα που σε βρήκα στα παλιά μας λημέρια απόψε!